• Modernization of the auditorium hall of the Faculty of Law and Administration of the Jagiellonian University, Larisch Palace
  • Lokalizacja — Kraków
  • Fotograf — Bartłomiej Senkowski
  • Projekt wnętrza — BLACKHAUS Karol Ciepliński Architekt

Nowoczesne wnętrze audytorium z systemem sterowania oświetleniem

Nowoczesne miejsce przyjazne studentom to propozycja biura architektonicznego Blackhaus, które podjęło się modernizacji wybranych przestrzeni zabytkowego Pałacu Larischa w samym sercu Krakowa. Ważnym elementem projektu wnętrza było dobranie niezbędnego do nauki, jakościowego światła kompatybilnego z systemem sterowania oświetleniem.

Nowoczesne wnętrze uniwersyteckie

Inwestorem był Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, któremu zależało przede wszystkim na poprawie komfortu i jakości nauki studentów, a także na nadaniu miejscu współczesnego charakteru. Modernizacji została poddana sala audytoryjna o powierzchni 264m², sala wykładowa oraz trzy ogólnodostępne łazienki na parterze.

Całe wyposażenie zostało zdemontowane i wymienione na nowe, a każde ze stanowisk studentów wyposażono w gniazdko elektryczne oraz port USB. W celu poprawy widoczności stalowe balustrady zamieniono na lżejsze, wykonane ze szkła hartowanego, które dodatkowo nadały całej bryle lekkości oraz transparentności. Sala została dostosowana do potrzeb osób z niepełnosprawnościami, w tym dla tych poruszających się na wózkach inwalidzkich

- mówi architekt Karol Ciepliński.

Neutralny kolor szarości sali został zestawiony z orzechowym odcieniem drewna na zamontowanych siedziskach oraz innych elementach wyposażenia. Sześć odcieni szarości na ścianach okalających audytorium podkreśla istniejącą geometrię sali.

Nowoczesne oświetlenie w parze z minimalizmem

Architekci zadbali o oświetlenie dostosowane do aktualnych norm. Głównym zadaniem dobranego światła miała być poprawa doświadczenia studentów i wykładowców korzystających z sali audytoryjnej.

Dla modernizowanej przestrzeni zostały wykonane obliczenia oświetlenia uwzględniające normy dla obiektów audytoryjnych. Zależało nam na minimalistycznych oprawach niestanowiących kontrastu do zastanej przestrzeni oraz geometrii sufitu, ale tworzących z nimi jedną, spójną całość. Proste geometryczne formy okręgu idealnie współgrają z krzywiznami sufitu akustycznego. Założenia udało się osiągnąć dzięki wybranemu oświetleniu od AQForm

- tłumaczy architekt Karol Ciepliński.

MAXI RING LED i RING LED – wybór pracowni Blackhaus

W projekcie wykorzystano oprawy wpuszczane w sufit, podwieszany MAXI RING LED 64W 4000K w wersji DALI, oraz podwieszany RING LED 16W 4000K w tej samej wersji. Chłodna temperatura barwowa 4000K powoduje, że łatwiej zachować efektywność i skupienie podczas wykładów. Z kolei możliwość sterowania oświetleniem w systemie DALI w całej przestrzeni audytorium pozwala w łatwy sposób dostosować oświetlenie do zmiennych warunków. Wyłączenie, włączenie, ściemnienie czy uruchomienie odpowiedniej, zaprogramowanej wcześniej sekwencji światła, wpływa na poprawę korzystania z nowoczesnej przestrzeni wykładowej.

Produkty
użyte w projekcie

Poznaj projektantów wnętrza

BLACKHAUS Karol Ciepliński Architekt

Biuro architektoniczne Blackhaus to krakowska pracownia prowadzona przez architekta Karola Cieplińskiego. W zakres oferowanych usług wchodzą zarówno projekty architektoniczne, jak i wnętrza prywatne i użyteczności publicznej.